Felhasználónév Jelszó
  Regisztráció | Elfelejtette jelszavát?
KATEGÓRIÁK
 
Művészet
   
 
Életrajz
   
 
Építészet
   
 
Festészet
   
 
Film és színház
   
 
Fotó
   
 
Grafika
   
 
Iparművészet
   
 
Kiállítási katalógus
   
 
Kortárs művészet
   
 
Műgyűjtés, árverési katalógusok
   
 
Művészettörténet
   
 
Orientalisztika
   
 
Szobrászat
   
 
Tánc
   
 
Zene
AJÁNLÓ
Hermann Marika: Polli a doktor bácsinál - avagy egy kisegér vidám gyógyulása | könyv borító
Polli a doktor bácsinál - avagy egy kisegér vidám gyógyulása
Hermann Marika
Hilary Grant: Kötés északi módra - 30 divatos sapka, kesztyű, sál és pulóver | könyv borító
Kötés északi módra - 30 divatos sapka, kesztyű, sál és pulóver
Hilary Grant
Siklós Endre: Fényben nőtt fűszál-létem - összegyűjtött versek, írások | könyv borító
Fényben nőtt fűszál-létem
összegyűjtött versek, írások
Siklós Endre
Carl R. Rogers: Találkozások - a személyközpontú csoport | könyv borító
Találkozások - a személyközpontú csoport
Carl R. Rogers

KÖNYV RÉSZLETES ADATAI

Artmagazin 105. - 2018/4. - Nyári különszám

Artmagazin Kft., 2018.
Az Artmagazin cikkei a kortárs és klasszikus művészet témakörében jelennek meg a magyar és a nemzetközi eseményekre, kutatásokra, irányzatokra, trendekre egyaránt fókuszálva. Érdeklődésünk a határterületekre is kiterjed: divat és design éppúgy téma nálunk, mint mondjuk a színházművészet, építészet, zene képzőművészeti kapcsolódási pontjai.

Itt a nyár, az iskolák leveszik kezüket a gyerekekről, akikre most hétköznap délelőttönként is rácsodálkozhat egy-egy szerencsésebb családtag.
Ha esetleg nem hajlandók kimenni a lakásból (a mobiljuk pedig épp lemerült, és eldugtuk a töltőjét), akkor most nyugodtan kezükbe nyomhatjuk ezt az Artmagazint, mert van benne 8 olyan oldal, amivel talán ellesznek egy darabig. Elképzelhető, hogy e kreatív időszakuk után nápolyit találunk a szőnyegbe taposva, vagy kölesgolyók roppannak a papucs alatt, de a szerencsésebb szülők megúszhatják azzal, hogy gyerekük Malevicset generált vagy indiai istennőkkel kártyázott. Netán szecessziós lett.
Mindeközben a felnőttek joggal várhatják, hogy végre ők is hozzájussanak szellemi táplálékukhoz, és olvashassanak például a szlovák cukorgyártás bealkonyulásáról, az erről szóló pozsonyi kiállításról, vagy arról, hogy a kommunákban élő svéd 68-asok gyerekei hogyan élték meg a hagyományos családi keretek hiányát. Aztán, ha még megvannak a Wes Anderson-os oldalak, és senki sem vágta ki belőlük a képeket, akkor ki fog derülni legutóbbi filmje, a bábanimáció Kutyák szigete kapcsán, hogy mi lehet az oka a csak rá jellemző, szerzőnk szerint már-már kényszeres törekvésnek a szimmetriára, rendezettségre, harmonikus látványra.
Arról is olvashatnak hogy ment a felvételiztetés régen a művészettörténet szakon, illetve milyen állás a múzeumigazgatás, milyen feszültségek és milyen örömök járnak vele - most éppen Győrben, az Audi jelenléte által is generált pezsgésben.
Aztán egyik interjúnk kapcsán olvasóink elgondolkodhatnak azon, ők mikor szerették meg a nonfiguratív művészetet, vagy hogy iskolásként vitték-e őket múzeumba, és ha igen, emlékeik szerint mit lehetett ott csinálni, milyen teremőrökkel találkoztak, és a helyzet vajon mennyiben változott. Ha már múzeum: megnézzük, száz évvel ezelőtt milyen képek lógtak a művészetet frissen megszerető közönség által is látogatott Műcsarnok falán, illetve ezeken milyen gyerekek szerepeltek. El lehet dönteni, hogy ezeket a képeket jobb-e nézegetni, vagy azokat a szöveg nélküli mesekönyveket, amikben Piroska néha egy virágok között megjelenő piros kör, a farkas pedig egy geometrikus farkasfogminta.
Ha már nincs több lehetőség az otthoni nyugodt olvasásra, mert gondoskodni kell a fiatalabb generáció folyamatos szórakoztatásáról, akkor hiába van nyár, múzeumba is érdemes menni: számtalan múzeum számtalan gyerekprogramot kínál, ezekből mutatunk be mi is néhányat, Esztergomtól Balatonfüredig, Kecskeméttől Szentendréig.
Végül, ha már mindenki mindenen túl van, újra elő lehet venni az okos eszközöket, és megnézni harmadik interjúalanyunk designpedagógiai oldalát, a designped.com-ot, és meríteni belőle, amíg csak el nem érkezik a lefekvés ideje, vagy ki nem lehet menni végre a strandra. Mi a szerkesztőségben várjuk a küldeményeket a gyerekektől - lásd az 59. oldal alját!

TARTALOM

6 - 7
ARTANZIX

8 - 13
Interjú
Winkler Nóra: ÍGY LEHETETT KIKACSINTGATNI VIDÉKRŐL... Beszélgetés Grászli Bernadett-tel, a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatójával

14 - 18
Kiállítás
Lépold Zsanett: KELETI CUKORSÜVEG
Németh Ilona kiállítása a pozsonyi Kunsthalléban

20 - 24
Kiállítás
Mucsi Emese: A FORRADALOM GYERMEKEINEK GYERMEKEI IS FORRADALMÁROK?

26 - 30
Film
Kolozsi László: ÁTKELÉS A SZIMMETRIÁN Kutyák szigete, Wes Anderson lmjeiről

32 - 35
Művész és közönsége
Támba Renátó: KIS FELNŐTTEK, SZÉP ÁRVÁK, KEDVES CSÍNYTEVŐK Néhány példa a gyermekkor ábrázolására a műcsarnoki festészetben

36 - 40
Interjú
Topor Tünde: A LAIKUSOK ÁLTALÁBAN NEM SZERETIK A NONFIGURATÍV FESTMÉNYEKET Beszélgetés Illés Anikóval, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
Elméleti Intézetének igazgatójával

42 - 48
Körkérdés
NYARALÓK A MÚZEUMBAN
Válaszol: Vereckei András, Hársvölgyi Virág, Kovács Ágnes, Szabadhegyi Zita, Martos Virág, Jalsovitzky Sára, Nyitrai Orsolya, Gergely Gabriella, Kassai Hajnal

50 - 54
Interjú
Szikra Renáta: NEM CSAK A KEZÜNKKEL, A FEJÜNKKEL IS RAJZOLUNK Beszélgetés Mészáros Zsuzska rajztanár-designpedagógussal

55 - 62
Játék
Szikra Renáta és Szilágyi Róza Tekla: HELLÓ! Melléklet gyerekeknek

64 - 70
(anti) Gutenberg-galaxis
Révész Emese: PIROSKA ÉS A NÉGYZET Dizájn mesekönyv-sorozatok
EAN: 9771785306250 Oldalszám: 72
ISBN: Kötés: pur ragasztókötés

 
AKI MEGNÉZTE A KÖNYVET, MEGNÉZTE EZT IS:
KATEGÓRIA ÚJ KÖNYVEI
: Ilyet én is tudok - Sokmilliós művek kalapács alatt | könyv képe
Ilyet én is tudok - Sokmilliós művek kalapács alatt
Martos Gábor
: Dilemma | könyv képe
Dilemma
András Edit (szerk.)
: Laár pour L'Art - Laár András művészeti gyümölcsöskertjének éretlen, érett, ütődött, zaftos és tápláló termései | könyv képe
Laár pour L'Art - Laár András művészeti gyümölcsöskertjének éretlen, érett, ütődött, zaftos és tápláló termései
Laár András
KOSÁR

Az Ön kosara üres!

HÍRLEVÉL
Feliratkozom
Leiratkozom

Lego áruház - minisziget.hu

 
Jogi nyilatkozat - Adatvédelem - Impresszum
Copyright 2007 - © 7Books :: Seven Books Online Könyvesbolt